Nr. 1046, Anul 18, din 28-Februarie-2020
Comunicat de presa
6.martie.2015
24.septembrie.2015
13.octombrie.2015
8.septembrie.2018
Categorii
Prima paginaPolitica
EvenimentCotidian
SportExclusiv
SocialEconomic
DiverseContact
Mica publicitateMare publicitate
Prima Pagina
Cauta in arhiva
 Toate
 Oricare
 Exact
Arhiva
Fresh FM (nou)
Prima paginaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Comunitatea aromanilor isi arata – si isi reclama – identitatea
Aromanii etaleaza valorile culturale ale inaintasilor intr-o expozitie etnografica deschisa vineri la Muzeul Judetean Ialomita • Totodata reprezentantii comunitatii aromane fac eforturi pentru ca aromanii sa fie recunoscuti ca natiune de sine statatoare si ca minoritate etnica in Romania.<>

Vineri, 23 martie, la Muzeul Judetean Ialomita a avut loc vernisajul expozitiei „Aromanii“. In continuare filiala Ialomita a Comunitatii Aromane din Romania si-a prezentat, in adunare generala, bilantul activitatii in perioada 2004-2007 si proiecte de viitor. Au fost prezenti presedintele Comunitatii Aromanilor din Romania (totodata deputat in Parlamentul Romaniei), Costica Canacheu, liderul filialei Ialomita a Comunitatii Aromanilor din Romania, Constantin Saracaceanu, reprezentanti ai filialelor aceleiasi organizatii din judetele Constanta, Tulcea, Calarasi si din Bucuresti. De asemenea a participat la eveniment si un alt membru marcant al comunitatii aromanesti locale, viceprimarul municipiului Slobozia, Victoria Didita.
Gazda Florin Vlad, directorul Muzeul Judetean Ialomita, a prezentat ca pe un tezaur exponatele care au fost stranse, in anii ’70-’80, de o echipa de muzeografi apeland la parintii si la bunicii aromanilor care, astazi, vizitand expozitia, primesc inapoi valoarea culturala creata de inaintasi. „Expozitia nu face decat sa puncteze, atat cat permite spatiul si patrimoniul pe care il avem la dispozitie, etape importante din viata culturala, din traditia aromana, inclusiv din traditia aromana de la Sud de Dunare – o traditie foarte interesanta de care, descoperind-o, am fost sincer impresionat. Sunt la fel de incantat, la fel ca si colegii mei, de faptul ca acest patrimoniu bine constituit, bine adunat din judet, reprezinta astazi un tezaur cu care dv. va puteti mandri“, a spus Florin Vlad.
Expozitia „Aromanii“ de la Muzeul Judetean este unul din „documentele“ cu care aromanii se legitimeaza ca natiune. Constantin Saracaceanu si-a exprimat convingerea ca „muzeul este singurul loc unde aceste obiecte isi pot gasi adevarata valoare. Acum nu facem decat sa le scoatem la lumina ca sa le aratam celor care vor trece pragul acestei institutii cine suntem noi, ce am fost – si prin aceasta cred ca ne vor defini mai bine. Avem o radacina, avem un discurs in aceasta lume si, prin aceste lucruri pe care le prezinta aceasta expozitie credem ca ne vor cunoaste mai bine ceilalti. (...) Acesta e unul din rosturile demersurilor noastre din ultimii ani: de a putea iesi din «lazi», a iesi in sali de expozitie si de spectacol, a iesi in cenacluri literare sau in expozitii de arta plastica, a iesi pe radio, pe televiziune... Acesta este rostul demersurilor noastre din ultimii ani si ele vor continua. (...) Ceea ce reusim astazi sa realizam, Comunitatea Aromana din Romania – filiala Ialomita si-l propune de 3 ani de zile. Am mai avut incercari sporadice cu prilejul manifestarilor si actiunilor noastre legate de lupta noastra de a dobandi acel statut de minoritate nationala. Acum reusim in sfarsit sa realizam ceea ce ne doream de foarte mult timp: sa «iesim la strada mare», sa ne vada cei cu care convietuim, ca avem ce arata. Avem identitatea noastra deosebita, aparte; avem radacini si, mai mult decat atat, avem ce da lumii. Am dat si avem in continuare de dat lumii valori si lucruri inestimabile“.
„Prin aceste lucruri ducem mai departe tot ceea ce avem mai bun in noi. (...) Trebuie sa ducem mai departe acest suflet si traditia armaneasca“, a mai spus Constantin Saracaceanu“ .
Sedinta comunitatii, care a urmat vernisajului, a avut pe ordinea de zi o dare de seama a cheltuielilor filialei Ialomita a Comunitatii, s-a prezentat proiectul de buget pe anul 2007 si s-a pus problema alegerii noului consiliu director pe judet. De asemenea Constantin Saracaceanu a vorbit despre posibilitatea ca membrii comunitatii de aromanii din judet – 413 la numar – sa se intalneasca si sa-si discute problemele la sediul filialei, din Slobozia. Costica Canacheu s-a referit si la faptul ca se fac demersuri pe langa autoritati, mergand pana la Presedintele tarii, pentru ca aromanii sa fie recunoscuti ca minoritate etnica. „Autoritatile, peste tot unde am mers, ne-au deschis usa si ne-au ascultat, dar mai avem foarte mult de lucru ca sa se poata sa avem drepturile pe care le meritam“, a spus Costica Canacheu.
( Mariana CRU )
NEWSLETTER
Introduceti adresa de e-mail
Curs valutar BNR
Euro - 4.8068Euro4.8068
Dolarul SUA - 4.3926Dolarul SUA4.3926
Sondaj
Credeti ca va fi votat in Parlament cabinetul Cîţu?
Da
Nu
2004 - 2013 © DANPRESS SRLdrpciv