Nr. 1061, Anul 18, din 13-Noiembrie-2020
Comunicat de presa
6.martie.2015
24.septembrie.2015
13.octombrie.2015
8.septembrie.2018
Categorii
Prima paginaPolitica
EvenimentCotidian
SportExclusiv
SocialEconomic
DiverseContact
Mica publicitateMare publicitate
Prima Pagina
Cauta in arhiva
 Toate
 Oricare
 Exact
Arhiva
Pro Romania CL
EconomicVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
S.O.S. economia rurală!
Asociaţia Pro Consumatori a lansat, din data de 16 noiembrie 2020, o campanie naţională de informare, educare şi conştientizare a consumatorilor intitulată „S.O.S. economia rurală”. Scopul este de a convinge Guvernul României să renunţe la interzicerea activităţilor de comerţ din pieţele agroalimentare de tip hală.
Menţinerea acestei măsuri va duce la falimentarea a sute de mii de producători sau comercianţi locali care depind de aceste pieţe pentru a-şi valorifica produsele agricole obţinute de pe suprafeţele lor de teren agricol.
Prin Hotărârea nr. 52/2020, privind stabilirea unor măsuri suplimentare necesar a fi aplicate pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, organism interministerial, a propus începând cu data de 9 noiembrie 2020, timp de 30 de zile, suspendarea activităţii pieţelor agroalimentare în spaţii închise (cele tip hală); târgurilor; bâlciurilor; pieţelor mixte; pieţelor volante. În schimb, au permis activitatea pieţelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecţie sanitară. Dar, această derogare nu va putea fi pusă în aplicare, din cauza scăderii temperaturii la valori apropiate de zero grade Celsius.
O astfel de măsură, propusă de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, a paralizat activitatea economică a micilor producători sau comercianţi care aveau ca singură sursă de asigurare a veniturilor necesare acoperirii unor nevoi de bază ale existenţei, valorificarea surplusului de recoltă obţinută de pe terenul agricol proprietate personală, respectiv vânzarea de legume sau fructe de către micii comercianţi achiziţionate de la micii producători agricoli. Măsura închiderii tuturor pieţelor româneşti de legume/fructe afectează şi acea categorie de consumatori care face diferenţa între fructele/legumele aduse de la mii de km distanţă de România, pline de pesticide, ceruite şi care se găsesc în structurile comerciale ale altor ţări construite pe teritoriul României, în care producătorii autohtoni de legume/fructe nu au acces. Asta în vreme ce mii de tone de legume/fructe româneşti, fără pesticide, vor ajunge la groapa de gunoi, nicidecum în farfuria românilor.
În această perioadă, marcată de criza sanitară generată de Covid 19, cetăţenii României ar fi avut nevoie de o alimentaţie sănătoasă, preponderent bogată în legume/fructe autohtone, de acei antioxidanţi care se găsesc din abundenţă în legumele/fructele culese toamna de pe câmpurile ţării.

(Continuarea in editia tiparita a ziarului IMPACT)
( Ramona BUTNARIU )
NEWSLETTER
Introduceti adresa de e-mail
Curs valutar BNR
Euro - 4.873Euro4.873
Dolarul SUA - 4.0969Dolarul SUA4.0969
Sondaj
Credeţi că se impune şi în România, la fel ca în marile ţări ale Europei, o nouă perioadă de lockdown?
Da
Nu
2004 - 2013 © DANPRESS SRLdrpciv