Nr. 1057, Anul 18, din 8-Septembrie-2020
Comunicat de presa
6.martie.2015
24.septembrie.2015
13.octombrie.2015
8.septembrie.2018
Categorii
Prima paginaPolitica
EvenimentCotidian
SportExclusiv
SocialEconomic
DiverseContact
Mica publicitateMare publicitate
Prima Pagina
Cauta in arhiva
 Toate
 Oricare
 Exact
Arhiva
DEDEMAN
PoliticaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
„E a doua oară când apare legea asta cu autonomia Ţinutului Secuiesc şi noi n-am găsit nici un petic la sacul ăsta să-l cârpim”
Zilele trecute, la Senatul României, a avut loc o şedinţă de urgenţă în cadrul căreia s-a dezbătut legea privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Asta după ce proiectul de lege a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor către sfârşitul lunii aprilie. Proiectul (iniţiat de deputaţii UDMR – József-György Kulcsár - Terza şi Zsolt Istvan Biro) prevede ca Ţinutul Secuiesc să aibă un preşedinte, iar limba oficială să fie cea maghiară. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu are nicio problemă cu persoanele de etnie maghiară dar este inadmisibil, ca în vreme ce autorităţile se luptă cu pandemia creată de Coronavirus, PSD să facă demersuri în Parlamentul României de a da Ardealul ungurilor.
Senatorul PMP Ialomiţa, Gabi Ionaşcu este nemulţumit de atitudinile politicianiste care se manifestă chiar la cea mai înaltă funcţie din statul român, anume la preşedintele Klaus Iohannis. „Nu catadicseşte să nu mai pună gaz pe foc. Ne agităm acum, când a apărut la Senat, gata-gata să treacă, cu acordul tacit, legea privind autonomia Ţinutului Secuiesc, că domnul preşedinte Iohannis s-a trezit acum. Când? Când Ungaria a dat nişte ajutoare pentru pandemia de Coronavirus pentru Republica Moldova. Ce l-a ţinut pe preşedintele României să nu convoace partidele parlamentare la o întâlnire în care să se discute şi să se prevină astfel de iniţiative ce tulbură atât de mult? De ce domnul preşedinte, garantul respectării Constituţiei României, nu ne-a chemat la consultări ca să găsim o posibilitate de sancţionare a celor ce au călcat în picioare, pur şi simplu, jurământul pe care l-au depus la învestitura de senator sau deputat? Acest jurământ a fost încălcat de nişte parlamentari. Sunt lucruri care privesc liniştea naţiunii. Apropo de UDMR. Păi, din 1990 încoace, tot a fost la guvernare şi Ţinutul Secuiesc este una dintre zonele cele mai sărace ale României. Ori domnii aceştia, când au susţinut un Guvern sau altul, nu s-au gândit la etnia maghiară din Ţinutul Secuiesc? Sau etnie maghiară este numai în Ţinutul Secuiesc? Maghiari avem în toată ţara, în unele zone în procent semnificativ, de peste 20%. Aceeaşi întrebare o pun şi eu, pe care a pus-o domnul preşedinte Iohannis, celor de la PSD: Ce le-a oferit domnul Viktor Orban, de la Budapesta, pesediştilor? Care sunt motivele? PMP, prin liderul de la Camera Deputaţilor, Marius Paşcan, încă din luna martie ( când pe 15 martie se împlinea termenul de acord tacit…atunci a început pandemia şi atunci a trecut cu acord tacit această lege) a cerut dezbaterea proiectului, să se pună pe ordinea de zi. În Camera Deputaţilor noi avem un singur reprezentant, în Biroul Permanent. Dar acolo mai sunt cinci din PSD şi trei din PNL. Păi nu s-au gândit la vremea respectivă? Nu am auzit pe nimeni de la PNL să spună ceva. Hai că PSD o fi făcut blatul, mă gândesc, dar nu ştiu, că nu am nici un argument, din vorbele domnului preşedinte. Dar membrii Biroului Permanent, cei trei din PNL nu s-au sesizat? Trebuiau să iasă cu surle şi trâmbiţe pe toate străzile: Ia uite, domnule, trece şi noi nu vrem autonomia Ţinutului Secuiesc”, a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, senatorul PMP Ialomiţa, Gabi Ionaşcu, specificând că adevărul e că nimănui nu i-a păsat.
(Continuarea in editia tiparita a ziarului IMPACT)
( Marius TOMITA )
NEWSLETTER
Introduceti adresa de e-mail
Curs valutar BNR
Euro - 4.8705Euro4.8705
Dolarul SUA - 4.1828Dolarul SUA4.1828
Sondaj
Redeschiderea restaurantelor şi a şcolilor va duce la:
Creşterea îmbolnăvirilor
Scăderea îmbolnăvirilor
Nici un efect
Valentin Barbu (PNL CL)
2004 - 2013 © DANPRESS SRLdrpciv