Nr. 1057, Anul 18, din 8-Septembrie-2020
Comunicat de presa
6.martie.2015
24.septembrie.2015
13.octombrie.2015
8.septembrie.2018
Categorii
Prima paginaPolitica
EvenimentCotidian
SportExclusiv
SocialEconomic
DiverseContact
Mica publicitateMare publicitate
Prima Pagina
Cauta in arhiva
 Toate
 Oricare
 Exact
Arhiva
DEDEMAN
CotidianVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Angajaţii trebuie să îşi reia activitatea în depline condiţii de siguranţă
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Ialomiţa reaminteşte angajatorilor care-şi reiau în această perioadă activitatea, că au obligaţia de a lua toate măsurile de prevenire şi protecţie în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă.
Criza provocată de pericolul infectării cu noul coronavirus COVID 19 impune aşadar, aplicarea unor măsuri de prevenţie adecvate, care să faciliteze reluarea activităţii în condiţii de siguranţă şi sănătate şi totodată să elimine posibilitatea de îmbolnăvire. În acest sens, este important ca angajatorii să conceapă un plan de reluare a activităţii, cu accent pe evaluarea riscurilor precum şi pe stabilirea unui set de măsuri care să conducă la eliminarea acestor riscuri.
Inspectorii muncii recomandă, de asemenea, ca planul de reluare a activităţii şi în special măsurile necesar a fi întreprinse, să fie stabilite împreună cu furnizorul de servicii de medicina muncii precum şi cu consultantul în materie de securitate şi sănătate.
Astfel angajatorii vor informa şi instrui lucrătorii cu privire la prevenirea şi limitarea îmbolnăvirilor cu noul Coronavirus, ţinând seama inclusiv de hotărârile adoptate de autorităţile locale, asigurând echipamente individuale de lucru şi de protecţie (măşti de protecţie, mănuşi de protecţie) monitorizând totodată corecta utilizarea a acestora.
Împreună cu medicul de medicina muncii, vor fi stabilite măsuri igienico-sanitare, instrucţiuni proprii care să vizeze asigurarea unei igiene permanente, (prin folosirea materialelor igienico-sanitare puse la dispoziţia lucrătorilor), precum şi efectuarea de controale medicale periodice.
În funcţie de posibilităţi, se va reorganiza activitatea la locul de muncă, astfel încât să se limiteze contactul între lucrători sau dintre aceştia şi alte persoane, evitându-se staţionarea în zonele în care se află mai mulţi lucrători, cum a fi spaţiile amenajate pentru fumat, pe holuri sau în locurile de servit masa. Este necesar, ca în această perioadă angajatorii să acorde o atenţie sporită lucrătorilor expuşi unui risc crescut, persoanelor în vârstă, celor care suferă de afecţiuni cronice, lucrătoarelor gravide, întrucât acestea reprezintă categorii vulnerabile la anxietate şi stres. Însă, printr-o informare corectă cu privire la măsurile luate pentru eliminarea riscului infectării cu COVID 19, pot fi diminuate şi motivele de îngrijorare, fapt ce va genera stare de normalitate la locul de muncă, influenţând pozitiv desfăşurarea activităţii.
În aceeaşi măsură, lucrătorii au obligaţia să-şi însuşească şi să respecte prevederile legislaţiei din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă precum şi măsurile de aplicare a acestora, instrucţiunile elaborate de angajatori, în funcţie de specificul muncii prestate; să utilizeze corect echipamentul individual de lucru şi de protecţie primit de la angajator şi să păstreze curăţenia şi igiena acestora, conform instrucţiunilor primite;
să păstreze distanţa faţă de alţi lucrători sau persoane, conform instrucţiunilor angajatorului, inclusiv în vestiare, toalete, săli de duş, locuri de luat masa, mijloace de transport; să evite contactul cu persoane care suferă de infecţii respiratorii acute;
să comunice în cel mai scurt timp angajatorului sau lucrătorilor desemnaţi orice situaţie de muncă despre care au motive întemeiate să o considere un pericol pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor, precum şi orice deficienţă a sistemelor de protecţie. „Conchidem că buna colaborare dintre angajatori şi lucrători, respectarea măsurilor obligatorii, a instrucţiunilor de lucru, purtarea corectă a echipamentului de protecţie, poate asigura un mediu de lucru sigur şi sănătos, oprind răspândirea acestei boli”, precizează inspectorii ITM Ialomiţa.
( Marius TOMITA )
NEWSLETTER
Introduceti adresa de e-mail
Curs valutar BNR
Euro - 4.8705Euro4.8705
Dolarul SUA - 4.1828Dolarul SUA4.1828
Sondaj
Redeschiderea restaurantelor şi a şcolilor va duce la:
Creşterea îmbolnăvirilor
Scăderea îmbolnăvirilor
Nici un efect
Valentin Barbu (PNL CL)
2004 - 2013 © DANPRESS SRLdrpciv