Nr. 1057, Anul 18, din 8-Septembrie-2020
Comunicat de presa
6.martie.2015
24.septembrie.2015
13.octombrie.2015
8.septembrie.2018
Categorii
Prima paginaPolitica
EvenimentCotidian
SportExclusiv
SocialEconomic
DiverseContact
Mica publicitateMare publicitate
Prima Pagina
Cauta in arhiva
 Toate
 Oricare
 Exact
Arhiva
DEDEMAN
EconomicVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Valoarea tichetelor sociale pentru grădiniţă se va dubla de la 1 ianuarie 2021
• Legea nr. 49/2020 pentru completarea şi modificarea legii tichetelor sociale pentru grădiniţă a fost promulgată de preşedintele României, Klaus Iohannis

De la 1 ianuarie 2021 se modifică Legea 248/2015 privind stimularea prezenţei la grădiniţă a copiilor din familii defavorizate, prin tichete sociale condiţionate de prezenţă. Modificările se fac prin Legea 49/2020 pentru completarea şi modificarea legii tichetelor sociale pentru grădiniţă.
Noua lege, de care vor beneficia aproximativ 100.000 de preşcolari, schimbă condiţiile de eligibilitate a copiilor (măreşte pragul de venit pe familie - de la copiii din familii care primesc venit minim garantat, la toţi copiii din familii care primesc alocaţia pentru susţinerea familiei), elimină cererea părinţilor, dublează valoarea tichetului social lunar şi creşte responsabilitatea primarilor şi directorilor de şcoli de a informa părinţii cu privire la lege şi la importanţa grădiniţei. Modificările au fost propuse de Asociaţia Reality Check, în urma evaluării modului în care s-a aplicat legea, şi au fost preluate într-un proiect legislativ de un grup mixt de deputaţi şi senatori. Noua lege a fost votată în Camera Deputaţilor pe 3 aprilie 2020, cu 326 de voturi pentru şi unul împotrivă.
Anual, aproximativ 100.000 de preşcolari vor avea şansa să meargă regulat la grădiniţă şi, astfel, să se adapteze mai uşor la şcoală şi să nu o abandoneze, prin Legea 49/2020 care modifică şi completează Legea 248/2015, prin care familiile copiilor eligibili primesc lunar tichete sociale de grădiniţă, condiţionate de prezenţă. Legea 49/2020, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021, a fost promulgată de preşedintele României, Klaus Iohannis, prin Decretul 241 din 16 aprilie 2020 şi publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 323 din 17 aprilie 2020. Legea are la bază evaluările Asociaţiei Reality Check privind modul în care se aplică legea 248/2015, precum şi numeroase consultări cu profesori, asistenţi sociali, primari, reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi specialişti ai Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale şi ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării.
Noua lege propune schimbarea condiţiilor de eligibilitate – de la 284 lei venit maxim pe lună pe membru de familie (în prezent), la toţi copiii înscrişi la grădiniţă din familiile care beneficiază de alocaţie pentru susţinerea familiei, de la 1 ianuarie 2021. Acest lucru creşte pragul de eligibilitate la 530 lei/lună pe membru de familie; eliminarea cererii – simplificare administrativă prin care stimulentul se acordă din oficiu copiilor din familii beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei, iar părinţii nu mai trebuie să depună încă un dosar la primărie; mărirea cuantumului tichetului social – de la 50 la 100 de lei pe copil pe lună, pentru a îi creşte utilitatea, având în vedere faptul că suma de 50 de lei a fost propusă în 2010 şi era prea mică pentru ca părinţii să poată acoperi din ea cheltuielile legate de grădiniţă; introducerea responsabilităţii primarilor şi directorilor de grădiniţe de a organiza campanii de informare şi înscriere în program, de două ori pe an. „Ne bucură foarte mult că avem o lege a tichetelor sociale pentru grădiniţă îmbunătăţită, care va ajuta de la începutul anului viitor mai mulţi copii din familii defavorizate să meargă zi de zi la grădiniţă şi să înceapă şcoala mai pregătiţi. Toate modificările propuse de noi în urma consultărilor de la firul ierbii şi cu reprezentanţi ai autorităţilor au fost adoptate, iar legea este acum mai accesibilă familiilor sărace. Ne bazăm în continuare pe buna colaborare cu autorităţile publice centrale pentru realizarea la timp a normelor metodologice de implementare a noii legi şi pentru promovarea noilor prevederi legislative, în aşa fel încât toţi copiii eligibili să beneficieze de acest sprijin de la 1 ianuarie 2021”, a precizat Nadia Gavrilă, preşedintele Asociaţiei Reality Check.
La baza legii care îi ajută pe cei mai săraci copii din România să meargă la grădiniţă este proiectul pilot „Fiecare Copil în Grădiniţă” al Asociaţiei OvidiuRo, implementat în perioada 2010-2015 în 45 de comunităţi defavorizate. Condiţionate strict de frecvenţa copiilor, tichetele sociale ajută părinţii să acopere unele costuri de bază ale educaţiei preşcolare: gustarea zilnică, rechizite sau o pereche de pantofi. Pentru copiii care au beneficiat de lege până acum, rata medie de prezenţă la grădiniţă a crescut de la 65% în 2016, la 76% în 2019, ceea ce indică faptul că legea produce rezultate, odată ce copiii sunt înscrişi în program. Modificările propuse au fost extrem de necesare în contextul în care în ultimii doi ani legea în forma actuală nu a ajuns decât la aproximativ jumătate dintre copiii eligibili.
Proiectul de îmbunătăţire a Legii 248/2015 şi de promovare a noii legi este derulat de Asociaţia Reality Check în parteneriat cu Asociaţia OvidiuRo şi cu sprijinul The Alex Fund.
Susţinerea masivă din plenul Camerei Deputaţilor a noilor modificări este încă o dovadă că educaţia este un subiect transpartinic şi important pentru toţi. ,,Acest proiect a fost un model de colaborare transpartinică şi inter-instituţională care trebuie să continue, pentru că accesul dificil la educaţie şi sărăcia care îi afectează pe mulţi dintre copiii României sunt probleme stringente ale societăţii în care trăim”, a subliniat deputatul Petre Florin Manole, iniţiatorul acestei legi.
Deputatul Tudor Rareş Pop, co-iniţiator al noii legi, subliniază încă o dată importanţa muncii de teren şi a monitorizării pentru a identifica cele mai bune soluţii. ,,Vreau să le mulţumesc celor de la Asociaţia OvidiuRo şi Reality Check pentru cei zece ani de muncă la firul ierbii. Fără visul lor, fără proiectul pilot, fără monitorizarea din ultimii ani, această lege ar fi rămas o utopie şi zeci de mii de copii fără nicio vină ar fi rămas foarte în urmă, cu şanse foarte mici de a recupera”, a opinat deputatul Tudor Rareş Pop.
Asociaţia Reality Check este o organizaţie neguvernamentală care are ca misiune sprijinirea dezvoltării de programe şi politici publice cu impact, gândite în favoarea cetăţenilor şi aplicate eficient şi corect. Una dintre direcţiile strategice ale organizaţiei este realizarea de evaluări şi studii de impact cu privire la legi şi programe naţionale, în special în domeniul intervenţiilor integrate de combatere a sărăciei.
( Ramona BUTNARIU )
NEWSLETTER
Introduceti adresa de e-mail
Curs valutar BNR
Euro - 4.8705Euro4.8705
Dolarul SUA - 4.1828Dolarul SUA4.1828
Sondaj
Redeschiderea restaurantelor şi a şcolilor va duce la:
Creşterea îmbolnăvirilor
Scăderea îmbolnăvirilor
Nici un efect
Valentin Barbu (PNL CL)
2004 - 2013 © DANPRESS SRLdrpciv