Nr. 1043, Anul 18, din 17-Ianuarie-2020
Comunicat de presa
6.martie.2015
24.septembrie.2015
13.octombrie.2015
8.septembrie.2018
Categorii
Prima paginaPolitica
EvenimentCotidian
SportExclusiv
SocialEconomic
DiverseContact
Mica publicitateMare publicitate
Prima Pagina
Cauta in arhiva
 Toate
 Oricare
 Exact
Arhiva
ExclusivVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Senatorul Filipescu face bilanţul după o lună de guvernare PNL
În cadrul unei conferinţe de presă, senatorul liberal călărăşean, Răducu Filipescu a făcut un scurt bilanţ al primei luni de guvernare, cu Ludovic Orban ca prim-ministru. În opinia sa, trebuie apreciat curajul pe care Orban l-a avut şi determinarea de care premierul dă dovadă. Ritmul de lucru este infernal.
Liberalul a mărturisit că zestrea rămasă de la PSD este dezastruoasă: „De ce şi-a asumat guvernarea PNL? Ca să oprească dezastrul acesta făcut de PSD. Nici n-am putut visa că este aşa mare dezastru. Nu vreau să exagerez, că nu sunt vreun plângăcios. Dar niciodată n-a mai fost aşa. Răul pleacă de la faptul că cel care a condus PSD şi guvernul, adică Dragnea, a avut nişte interese directe, personale. Şi a făcut toate compromisurile posibile ca să scape în primul rând de puşcărie”, a precizat senatorul Filipescu, explicând că, din cauza modului în care PSD a guvernat în ultimii trei ani, rata inflaţiei a urcat la 3,8%, iar deficitul a sărit de 4%.
În ce priveşte măsurile imediate luate de Guvernul Orban, acestea au fost de natură să consolideze statul de drept, dar şi să repare credibilitatea României în plan extern. Cum sunt: organizarea celor două tururi de scrutin, când li s-a asigurat dreptul de vot cetăţenilor din ţară şi Diaspora, nominalizarea unei persoane care se bucură de credibilitate, în persoana Adinei Vălean, pentru funcţia de comisar european din partea României, s-au reluat contactele cu partenerii externi. Senatorul PNL spune că şi desecretizarea Dosarului 10 august 2018 este importantă pentru ca românii să afle adevărul despre acele evenimente. De asemenea, abrogarea Recursului Compensatoriu, care dădea drumul infractorilor periculoşi în societate, este tot o realizare a guvernului PNL, care a rezolvat această problemă alături de Parlament.
Susţinerea economiei şi a mediului de afaceri este o altă prioritate pe agenda guvernului. Senatorul Filipescu a prezentat şi câteva din principalele măsuri luate de guvernul PNL pentru susţinerea economiei şi a mediului de afaceri. Este vorba de banii companiilor private sechestraţi practic prin nedecontarea la timp a sumelor reprezentând TVA, Guvernul Orban deblocând această situaţie.
Rectificarea bugetară s-a făcut ţinând cont de necesarul finanţărilor pentru lucrările făcute prin PNDL. O serie de companii care începuseră lucrările ajunseseră într-o situaţie dificilă din cauza neplăţii la timp. Eliminarea accizelor la carburanţi a fost o altă măsură prin care guvernarea PNL a ajutat mediul de afaceri.
Guvernul PNL a dispus elaborarea unui act normativ pentru interzicerea exportului de buşteni în spaţiul extra-comunitar, au fost înteţite controalele în zonele unde se desfăşoară activităţi cu impact semnificativ asupra mediului.
Fondurile europene sunt o sursă importantă de finanţare pentru România. Drept pentru care guvernul PNL pune mare accent pe accesarea acestora.
Senatorul Filipescu a abordat şi tema răspunderii angajate de guvernul condus de Ludovic Orban pe trei proiecte de lege. Este vorba de proiectul de modificare a legilor Justiţiei, proiectul de lege privind plafoanele bugetare pentru anul 2020 şi un proiect de lege pentru modificarea OUG 51/2019. Ultimul proiect face referire la nevoia de a repara greşeala făcută de PSD şi anume scoaterea transportului intra-judeţean din sfera serviciilor publice. Practic, ordonanţa dată de PSD bloca posibilitatea şi dreptul elevilor de a se folosi de facilităţile date de lege pentru a se deplasa la şcoală cu mijloacele de transport în comun. „Un alt lucru care mie mi se pare important este de ce a adoptat Guvernul Orban tactica asumării răspunderii. Este clar că în momentul de faţă PSD nu este pregătit pentru alegeri anticipate. Atunci, poţi să-ţi asumi răspunderea pe foarte multe lucruri pentru care, de altfel, mergând în Parlament ar fi fost necesare dezbateri îndelungi. Eu pot să spun că pe ce şi-a asumat Guvernul răspunderea, aceste teme ar fi durat 2-3 luni de zile ca să poată să fie abordate. Mai ales că în birourile permanente ca şi în cel reunit sunt majoritari PSD. Noi avem o problemă. La ora actuală sunt 69 de senatori PSD şi 67 senatori din toate celelalte partide de Opoziţie. Deci, la ora actuală, dacă PSD se mobilizează, indiferent de ce se întâmplă şi indiferent de ce vrem noi, nu putem să trecem. Dar există nişte negocieri cu câţiva care vor trece în partea cealaltă şi care vor dezechilibra forţa PSD-ului de a se opune oricărei iniţiative legislative în Senat. În Camera Deputaţilor, deja lucrurile s-au balansat, s-au schimbat. Deci, Guvernul îşi asumă răspunderea pentru că e convins că nu se va introduce moţiune de cenzură. O moţiune de cenzură introdusă îi dă domnului preşedinte al ţării posibilitatea să facă alegeri anticipate, lucru pe care noi ni-l dorim, USR şi-l doreşte. Nu este deloc împotrivă nici PMP, nici UDMR. Singurii care nu vor alegeri anticipate sunt cei de la PSD pentru că îşi dau seama că din 200 rămân 80…Dacă ajungem la alegeri anticipate nu e important cât luăm noi, ci cât vor lua pesediştii. Dacă vor coborî de la 44%, la 25% şi majorităţile în Parlament se fac altfel. Deci, alegerile anticipate sunt pentru noi ca o mană cerească. Nu poţi să conduci în condiţiile actuale şi atunci s-a găsit această a treia cale. Nu dăm ordonanţe de urgenţă, nu avem timp să negociem în Parlament câte trei luni de zile fiecare virgulă şi ne vom asuma răspunderea şi într-o zi crapă. Trebuie să crape şi în ziua care crapă, dăm drumul la alegerile anticipate. Probabil că prin martie sau aprilie vor fi alegeri anticipate”, a mai adăugat senatorul liberal călărăşean.
( Ramona BUTNARIU )
NEWSLETTER
Introduceti adresa de e-mail
Curs valutar BNR
Euro - 4.779Euro4.779
Dolarul SUA - 4.3101Dolarul SUA4.3101
Sondaj
Trebuie guvernul Orban sa dubleze alocatiile pentru copii?
Da
Nu
PSD CL
2004 - 2013 © DANPRESS SRLdrpciv