Nr. 1053, Anul 18, din 29-Mai-2020
Comunicat de presa
6.martie.2015
24.septembrie.2015
13.octombrie.2015
8.septembrie.2018
Categorii
Prima paginaPolitica
EvenimentCotidian
SportExclusiv
SocialEconomic
DiverseContact
Mica publicitateMare publicitate
Prima Pagina
Cauta in arhiva
 Toate
 Oricare
 Exact
Arhiva
EvenimentVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Bilanţul Programului Operaţional Regional 2014-2020 în Regiunea Sud Muntenia!
Zilele trecute, la sediul din Călăraşi al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia a fost organizată o conferinţă de presă destinată prezentării stadiului de implementare a Programului Operaţional Regional 2014-2020 (Regio) în regiunea Sud Muntenia. La nivelul regiunii Sud Muntenia, până în prezent, au fost înregistrate 1.178 de proiecte (inclusiv aplicaţiile depuse în cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării), prin care sunt solicitate finanţări, din Fondul European de Dezvoltare Regională şi de la bugetul de stat, în valoare de peste 8 miliarde de lei. Dintre acestea, 642 de aplicaţii au fost contractate, accesând fonduri de aproximativ 4,8 miliarde de lei. Pentru judeţul Călăraşi, potenţialii beneficiari de finanţare nerambursabilă au depus 116 aplicaţii care solicită fonduri de peste 991 de milioane de lei, 46 dintre acestea fiind finanţate cu peste 281 de milioane de lei.

La conferinţă au participat Mirela Tache (directorul economic); Rodica Iorga (şefa Serviciului Verificare POR); Daniel Ştefan (şeful Serviciului Evaluare, Selecţie şi Contractare) şi alţi angajaţi ai serviciului de comunicare din cadrul ADR Sud Muntenia. Directorul Liviu Muşat nu a putut participa, fiind plecat la Bucureşti la un ale eveniment important care nu suporta amânare.
ADR Sud Muntenia desfăşoară o intensă activitate ce se derulează pe două paliere importante. Pe de o parte, pentru actualul exerciţiu financiar, se are în vedere evaluarea, precum şi contractarea aplicaţiilor depuse. De asemenea, implementarea proiectelor, respectiv procesul de monitorizare şi verificare a contractelor semnate, se desfăşoară cu aceeaşi intensitate, ca nivelul absorbţiei fondurilor nerambursabile să fie unul ridicat. Pe de altă parte, au fost iniţiate activităţi ce au ca finalitate elaborarea documentelor strategice destinate viitoarei perioade de programare pentru a se identifica zonele în care vor fi realizate investiţii, în conformitate cu obiectivele de politică europeană, astfel încât să se genereze un portofoliu de proiecte ce vor putea fi depuse la debutul viitorului exerciţiu financiar. La ultima şedinţă a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia a fost prezentat raportul de activitate pentru primele trei trimestre ale anului 2019. Numărul de angajaţi al agenţiei, la începutul anului 2019, era de 137 persoane.
Misiunea de a prezenta situaţia contractelor depuse, stadiul evaluării şi contractării, în cadrul POR, i-a revenit şefului Serviciului Evaluare, Selecţie şi Contractare, Daniel Ştefan. Acesta a informat că POR 2014-2020 a avut o alocare financiară pentru Regiunea Sud Muntenia de aproximativ 875 milioane euro. Având în vedere că se aplică regula ,,n plus trei, adică tot ce se implementează trebuie finalizat efectiv până la 31 decembrie 2023, procesul de evaluare, selecţie şi contractare se află pe final. „Asta pentru că suntem la sfârşitul anului 2019 şi vor rămâne aproximativ patru ani de implementare pentru proiectele care vor fi contractate în 2019 şi începutul lui 2020. Ţinta este ca în primul trimestru a anului 2020 să finalizăm contractarea pentru tot ceea ce a fost depus până în prezent. La ora actuală sunt semnate contracte de finanţare în valoare de peste 650 milioane euro, respectiv 73% din alocarea pentru Regiunea Sud Muntenia. Sunt 642 de contracte de finanţare încheiate. De asemenea sunt transmise aproximativ 50 de documentaţii de contractare la Minister, ceea ce însumează valoric încă 15 % din alocarea financiară regională. Asta înseamnă că sunt angajate 88% din fondurile disponibile la nivelul Regiunii. Pentru judeţul Călăraşi au fost depuse 116 cereri de finanţare. Mă refer la proiectele depuse atât de mediul privat, cât şi sectorul public. Sunt încheiate 46 contracte de finanţare, din care 14 sunt unităţi administrativ teritoriale. În prezent suntem în etapa de contractare pentru Axa prioritară 4 – Dezvoltare Urbană Durabilă, aici intrând proiectele depuse de municipiile reşedinţă de judeţ. Practic, ceea ce ne-am propus, ca beneficiarii să aibă suficient timp de implementare, suntem convinşi că se va realiza la începutul anului 2020”, a precizat Daniel Ştefan.
În cadrul conferinţei de presă a fost prezentată arhitectura noilor programe operaţionale ce vor fi finanţate din cele cinci obiective de politică aferente perioadei 2021-2027.
(Continuarea in editia tiparita a ziarului IMPACT)
( Diana ARON )
NEWSLETTER
Introduceti adresa de e-mail
Curs valutar BNR
Euro - 4.8423Euro4.8423
Dolarul SUA - 4.2788Dolarul SUA4.2788
Sondaj
Va reuşi România să ţină sub control pandemia cu COVID-19?
Da
Nu
2004 - 2013 © DANPRESS SRLdrpciv