Nr. 1035, Anul 18, din 18-Octombrie-2019
Comunicat de presa
6.martie.2015
24.septembrie.2015
13.octombrie.2015
8.septembrie.2018
Categorii
Prima paginaPolitica
EvenimentCotidian
SportExclusiv
SocialEconomic
DiverseContact
Mica publicitateMare publicitate
Prima Pagina
Cauta in arhiva
 Toate
 Oricare
 Exact
Arhiva
EconomicVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Programe de restructurare sau reconversie a plantaţiilor viticole
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reaminteşte posibililor beneficiari, oportunitatea accesării fondurilor pentru finanţarea programelor de restructurare sau reconversie a plantaţiilor viticole, în temeiul OMADR nr. 1508/2018. Fondurile sunt disponibile prin Programul Naţional de Sprijin (PNS) în Sectorul Vitivinicol 2019 – 2023. Prin accesarea acestei măsuri, producătorii din România au posibilitatea să-şi restructureze sau modernizeze suprafeţele cu viţă - de-vie care să corespundă cerinţelor actuale ale pieţei. Aceasta este una din măsurile de administrare a potenţialului productiv viticol, care a fost luată de Comisia Europeană, atât pentru a întări echilibrul pieţei vitivinicole, cât şi în vederea unei mai bune adaptări a ofertei la cerere pentru anumite tipuri de produse vitivinicole ce vizează anumite suprafeţe viticole a căror producţie nu este adaptată cererii, dar se poate adapta cu ajutorul unei restructurări a plantaţiilor printr-o serie de măsuri. Anume reconversia soiurilor, inclusiv prin supra altoire; reamplasarea parcelelor viticole; replantarea ca urmare a defrişării obligatorii a plantaţiilor viticole din motive sanitare sau fitosanitare; modernizare (proiectare, instalare/înlocuire sistem de susţinere pentru conducere şi palisaj; modernizarea formei de conducere a viţei - de-vie prin trecerea de la cultura joasă la cultura semi înaltă şi înaltă;
modernizarea sistemului de susţinere prin înlocuirea sârmelor şi instalarea a 3 rânduri de sârme, dintre care minimum două duble, la sistemul pentru conducere şi palisaj în vederea susţinerii butucilor şi conducerea lăstarilor); instalarea de sisteme de irigaţii prin picurare, inclusiv pentru viticultorii care au accesat programele anterioare de restructurare sau reconversie a plantaţiilor viticole. „În perioada 2019 - 2023, România îşi propune să restructureze, anual, o suprafaţă de viţă - de-vie de aproximativ 1000 - 1800 ha, ceea ce ar reprezenta un procent anual de 0,5 – 1% din suprafaţa viticolă totală. În perioada anterioară de programare, 2014-2018, în România a fost supusă măsurii de restructurare sau reconversie o suprafaţă cultivată cu viţă - de-vie de 16.235 ha. Beneficiarii programelor de restructurare/reconversie sunt producătorii viticoli, persoane fizice sau juridice care deţin şi/sau exploatează suprafeţe de viţă - de-vie cu soiuri nobile.
În anul financiar 2019, APIA a autorizat la plată până la această dată, suma de 8,45 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) pentru măsura de restructurare/reconversie a plantaţiilor viticole.
De asemenea, din PNS al României se mai acordă ajutoare pentru următoarele măsuri: ajutor financiar la plata primelor de asigurare a recoltei pentru suprafeţele cu soiuri de struguri pentru vin; investiţiile în sectorul vinicol; ajutorul financiar pentru distilarea subproduselor; Promovarea vinurilor”, a informat Florin Stoia, directorul executiv al APIA Călăraşi, specificând că, pentru mai multe detalii cu privire la condiţiile de accesare a acestei măsuri şi la condiţiile de eligibilitate, cei interesaţi pot consulta site-ul APIA şi Ghidul solicitantului privind sprijinul financiar pentru restructurarea/reconversia plantaţiilor viticole – 2019: http://www.apia.org.ro/ro/directia-masuri-de-piata/viti-vinicole.
( Ramona BUTNARIU )
NEWSLETTER
Introduceti adresa de e-mail
Curs valutar BNR
Euro - 4.7556Euro4.7556
Dolarul SUA - 4.2732Dolarul SUA4.2732
Sondaj
Este indicat ca în continuare să avem un Guvern...
Tehnocrat
Politic
Nu ştiu/Nu mă interesează
2004 - 2013 © DANPRESS SRLdrpciv