Nr. , Anul , din
http://www.ziarulimpact.ro

Naparis – un vis devenit realitate!
Ieri, la Muzeul Judetean Ialomita a avut loc un eveniment cultural deosebit de important pentru comunitate. Este vorba de lansarea revistei de istorie si cultura ialomiteana Naparis, un proiect finantat de Consiliul Judetean Ialomita, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean, Casa Corpului Didactic si Muzeul Judetean. La eveniment au participat presedintele CJ Ialomita, Silvian Ciuperca, vicepresedintele Stefan Musoiu, directorul Muzeului Judetean, Florin Vlad, reprezentanti ai Inspectoratului Scolar, ai Episcopiei Sloboziei si Calarasilor, ai Prefecturii si multi alti iubitori de cultura.
Ca o gazda buna, Florin Vlad a fost cel care a condus „onorurile”, dupa un prealabil discurs dedicat momentului. Acesta i-a felicitat pe toti cei care au contribuit la punerea in opera a acestui important proiect educational. „Proiectul urmareste sa transmita urmasilor ceva din munca dumneavoastra, anume aceasta revista de istorie si stiinte socio – umane. Vreau sa felicit pe toti cei care s-au implicat in acest proiect si pe autorii articolelor din aceasta revista, sa va spun ca am citit-o din scoarta in scoarta. Mi-au placut articolele si am aflat multe lucruri pe care nu le stiam despre Ialomita. Imi doresc ca in numarul urmator, fiecare dintre dv. sa aduca mai multe contributii, in asa fel incit la un moment dat, toate aceste articole sa se constituie intr-un volum important, care sa se intituleze – Istoria judetului Ialomita. Considerati-ne prietenii dv. Si va asigur ca intotdeauna va vom fi alaturi in toate proiectele pe care le initiati. Si unde s-ar putea intilni asemenea lucruri frumoase? In muzeu, unde istoria este la ea acasa. Ii urez revistei Naparis drum bun catre cititori si imi doresc sa nu dureze cit dureaza oamenii, ci atit cit va dura muzeul in judetul Ialomita”, a precizat Florin Vlad. Profesorul de istorie, Viorel Dobre, cel care s-a ocupat mai indeaproape de proiect a punctat ca proiectul nu ar fi putut prinde viata fara sprijinul unor institutii si mai ales fara sprijinul Consiliului Judetean.
Revista cuprinde 10 aspecte importante din istoria ialomiteana, structurate pe istorie si invatamint, istorie nationala si ialomiteana, traditii si obiceiuri ialomitene si reflectii. „Naparis” este un inceput de redescoperire a istoriei ialomitene care ulterior vor fi valorificate intr-un volum. La rindul sau, presedintele CJ Ialomita, Silvian Ciuperca, initiatorul proiectului, a atras atentia ca evenimentul de fata se incadreaza in alt mare proiect „Ialomita dintotdeauna pentru totdeauna”. „Ceea ce se intimpla astazi aici nu face parte decit din seria de manifestari care vor sa puna in valoare pentru un grup mai restrins, cum sint profesorii de istorie, pentru un grup mai larg, cum sint parintii, pentru un grup si mai larg, cum sint tinerii si studentii, cititori de reviste de cultura si de istorie, pentru un grup si mai larg de cetateni, care doar aud in diverse imprejurari ca tinutul acesta are valoare, are istorie, are performanta, are continuitate. Si aceasta continuitate nu este doar un testament pe care l-a semnat cineva acum 7.000 de ani la Popina Bordusani. Miza acestui fenomen de emancipare culturala, pe care eu am lansat-o si altii ca mine, este ca aceasta coordonare sa vina din interiorul fiecarei bresle. Naparis inseamna mai mult decit un simplu volum de istorie pentru cititorii sai. Reprezinta un mijloc de a genera satisfactii intelectuale prin interpretari, valorizari si informatii pertinente si concrete cu privire la trecutul judetului nostru si la insemnatatea istorica pe care locurile si oamenii din Ialomita le-au dobindit de-a lungul timpului. Ma straduiesc si eu ca sa facem din aceste proiecte majore pentru acest tinut embleme ale staruintei si valorii noastre, iar revista Naparis o sa ramina ca una la fel de importanta pentru noi ca si alte mari reviste ale culturii romane. Scopul este sa generam mindrie pentru ceea ce sintem acum, pentru ceea ce am fost, dar si pentru ceea ce vom fi. Pretuiesc foarte mult stradania adevaratului coordonator al revistei, prof. Viorel Dobre si a tuturor celor care au contribuit la acest proiect. Toate stradaniile noastre, pe diverse planuri, poate ca nu vor fi trecute cu vederea de cei din viitor daca noi lasam urme adinci pentru a se sti de catre orice traitor de astazi din Ialomita ca avem radacini puternice, avem un prezent care ne provoaca si ne obliga si sintem constienti de ce trebuie sa pregatim pentru viitor. Vom sprijini in continuare orice manifestare culturala. ”, a subliniat seful CJ Ialomita.
Revista „Naparis” va ajunge trimestrial la cititorii interesati.
( Ramona BUTNARIU )