Nr. , Anul , din
http://www.ziarulimpact.ro

De straja... salariului
Pe 20 decembrie, in Ialomita s-a incheiat recrutarea tinerilor intre 18 si 26 de ani care doresc sa devina militari profesionisti. La nivel national, au fost puse la bataie 1.855 de posturi, in diverse domenii.<|> Potrivit conducerii Centrului Militar Judetean Ialomita, 340 de ialomiteni s-au aratat dornici sa intre in cursa pentru uniforma militara. Dupa ce au sustinut citeva probe eliminatorii, au ramas 176 de dosare, dintre care 19 sint ale unor tinere. „A disparut motivatia intrinseca pentru aceasta meserie. Marea majoritate vin catre armata pentru un post sigur si bine platit. Mai sint unii tineri care au inclinatii catre aceasta profesie, insa trebuie lucrat mult cu ei. Sintem multumiti ca am reusit sa scoatem tineri de calitate si sa nu ne uitam la cantitate“, ne-a spus col. Liviu Stoichici, comandantul CMJ Ialomita.
Peste 1000 lei salariu
Tinerii care s-au gindit sa se inroleze au si motive serioase sa o faca. Salariul este decent (minim 700 de lei/luna), plus norma de hrana care este in jur de 400-450 lei. De asemenea, au dreptul la echipament gratuit si pentru cei care nu activeaza in localitatea lor de resedinta, deci nu au locuinta, daca nu sunt locuri in caminele de garnizoana sau in unitati militare unde sa fie cazati, atunci pot sa stea cu gazda si fac contracte cu persoane fizice si primesc o indemnizatie de pana la jumatate din salariu net, cam in jur de 350 lei compensatie la chirie. Daca se ofera sa plece pe fronturi din strainatate, fara a se speria de pericole, misiunile le vor fi platite foarte bine. In plus, la iesirea din sistem, ei beneficiaza de o reconversie profesionala gratuita si garantata“, ne-a precizat col. Liviu Stoichici, comandantul CMJ Ialomita.
Tinerii din zonele sarace vor in armata
Au vrut sa stea de straja patriei nu doar tineri de la tara, ci si oraseni, proportia fiind de peste 80 % in favoarea celor din mediul rural. Jumatate dintre aspirantii la militarie au terminat liceul, iar restul, in proportii egale, au absolvit scoli profesionale si facultate. „Dupa selectia de la noi, tinerii merg la Breaza unde, intr-adevar se face selectia cea mai importanta, «la sange», in sensul ca se fac 2 testari psihologice care sa scoata in evidenta probleme privind comportamentul si una privind coeficientul de inteligenta. De asemenea, urmeaza probele fizice pentru care sunt notati si testul psihologic. In functie de baremele pe care le scot sau de punctajul obtinut la testul psihologic primesc cate o nota. Ultimul hop il reprezinta interviul final, pentru care primeste o nota si in functie de media pe care o obtin candidatii se face un clasament si in ordinea clasamentului si in functie optiunile lor, pot opta pentru una dintre cele peste 100 de unitati militare din tara“, a adaugat Liviu Stoichici, comandantul CMJ Ialomita.
Durata contractului este de 4 ani, dupa care poate fi reinnoit pentru cite 2-3 ani. Virsta maxima in sistem este 35 de ani, mai putin pentru cei care merg la arma logistica, au pana la 40 de ani iar pentru a accede in sistem varsta maxima este 26 de ani. Toti candidatii ce vor fi declarati admisi vor face o pregatire intre 2 si 4 luni. 2 luni pentru cei care au indeplinit stagiul militar obligatoriu, 4 luni - cei care nu l-au facut. In perioada asta ei nu au salariu, ci numai o solda. Desigur, in centrele de instructie li se asigura gratuit masa, cazare si toate celelalte. Din momentul in care semneaza contractul ei isi incep propriu zis activitatea si primesc drepturile de care am vorbit mai devreme. Insa, daca in acest timp tinerii au absolvit o facultate, pot ramine in armata ca ofiteri sau subofiteri.
Dificultati cu gasirea soferilor profesionisti
Unitatile de infanterie, tancuri si de artilerie au fost preferate de tinerii ialomiteni pentru ca aici au fost si cele mai multe locuri. „Nu am gasit soferi profesionisti, pentru ca ne-am confruntat cu o situatie mai deosebita, in sensul ca cei care sunt soferi profesionisti si lucreaza la diferite firme au salariu mai mare decat le oferim noi la armata“, ne-a declarat col. Liviu Stoichici. Locurile disponibile in judet au fost foarte putine – 4 locuri la Fetesti, 2 la Slobozia, 2 la Adincata. Pentru a fi siguri ca vor fi angajati in armata cei mai multi dintre tinerii ialomiteni au optat pentru unitati din Bucuresti, Braila, Constanta sau Focsani, unde erau oferite cele mai multe locuri.
„Meseria de soldat profesionist este atractiva pentru ca iti ofera un loc sigur de munca cu un salariu bun, mai ales pentru cei care au inclinatie pentru sistemul militar. Armata se transforma si se va transforma pana in 2025 foarte mult si oamenii vor putea sa-si faca o cariera militara si in plus au posibilitatea sa mearga in actiuni internationale, in aplicatii, nu neaparat in razboi. Nu trebuie uitat faptul ca armata romana in ultimii 2 ani a desfasurat si desfasoara o serie de actiuni in cooperare cu armate ale NATO si ONU“, ne-a precizat comandantul CMJ Ialomita.
( Gabriel MICU )