Nr. 1003, Anul 16, din 7-Decembrie-2018
Comunicat de presa
6.martie.2015
24.septembrie.2015
13.octombrie.2015
8.septembrie.2018
Categorii
Prima paginaPolitica
EvenimentCotidian
SportExclusiv
SocialEconomic
DiverseContact
Mica publicitateMare publicitate
Prima Pagina
Cauta in arhiva
 Toate
 Oricare
 Exact
Arhiva
PoliticaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Deputatul Andrei Pop declara ,,razboi“ fenomenului de bullying!
Unul dintre fenomenele cu care societatea se confrunta este si cel denumit bullying. Termenul „bullying“ s-ar traduce prin „intimidare“, dar nu se rezuma doar la asta, ci porneste de la simpla necajire, etichetare, batjocura, raspandire de zvonuri pana la violenta fizica. Fenomenul poate fi prezent in orice tip de comunitate, in grupuri sociale, unde persoanele interactioneaza unele cu altele: la scoala, la locul de munca, in familie, in cartiere, in biserica, chiar intre tari etc. Se creeaza astfel o stare de conflict, care nu poate fi depasita decat daca se constientizeaza existenta fenomenului. In ultima vreme, bullying-ul a luat destul de mult amploare, fapt pentru care toate autoritatile incearca sa il previna si apoi sa-l ,,trateze“.
Recent, deputatul social-democrat ialomitean Andrei Pop, ingrijorat de acest fenomen, a participat la o masa rotunda, organizata pe aceasta tema. La eveniment au participat deputatul Petre Florin Manole, co-organizatorii Itsy Bitsy si Asociatia Parintilor Isteti, dar si alti invitati.
Discutia s-a axat pe legislatia in vigoare, programele de preventie si interventie deja existente si despre cat de toxic este acest fenomen pentru relatiile sociale.
„Toti am cazut de acord ca bullyingul este real, ca are repercusiuni negative asupra societatii - indiferent ca ne referim la copii sau la adulti - si ca avem nevoie si de solutii legislative, de centralizarea si evaluarea programelor educationale existente, de sustinerea finantarii necesare in domeniu si de o buna colaborare inter-institutionala. Pentru mine bullyingul este un barometru negativ. Suntem pe locul 3 in Europa privind acest fenomen, iar intentia mea este sa actionez printr-un proiect legislativ care sa contureze procedurile necesare pentru partea de prevenire in primul rand, dar si pentru partea de tratare“, a punctat deputatul.
Dupa mai bine de doua ore de lucru impreuna, autoritatile si societatea civila au stabilit o serie de actiuni menite sa conduca la prevenirea si combaterea fenomenului de bullying in scoli si in societate. Una dintre aceste actiuni se refera la o definire a conceptului de „bullying“, in vederea crearii unui cadru unitar de intelegere a fenomenului. Asa incat, in baza acestui cadru sa poata fi dezvoltat un text legislativ corect si eficient in combaterea si prevenirea fenomenului de bullying in toate formele sale, atat din punctul de vedere al formelor de manifestare, cat si al locurilor in care se manifesta.
Alte actiuni identificate sunt: definirea rolului tuturor participantilor la bullying, inclusiv a martorilor - si includerea lor in cadrul legislativ; constientizarea fenomenului in societate la nivelul tuturor stakeholderilor; organizarea sau infiintarea unui centru de raportare si monitorizare a tuturor cazurilor de bullying, conform definitiei (in cazul acestui centru va trebui stabilit modul de organizare si functionare); comunicarea, revizuirea si imbunatatirea (acolo unde este cazul) a legislatiei deja existente, care reglementeaza violenta asupra copiilor, hartuirea, dreptul la demnitate; gasirea unei solutii de imbunatatire a normarii consilierilor scolari de la 800 de copii per consilier la 400; crearea unui program national de preventie si constientizare a fenomenului de bullying in Romania; implicarea copiilor in definirea termenului de bullying si prezenta lor in dezbaterea despre stoparea fenomenului de bullying in Romania; implicarea cadrului universitar in dezbaterea despre stoparea fenomenului de bullying in Romania.
(Continuarea in editia tiparita a ziarului IMPACT)
( Ramona BUTNARIU )
NEWSLETTER
Introduceti adresa de e-mail
Curs valutar BNR
Euro - 4.6485Euro4.6485
Dolarul SUA - 4.0861Dolarul SUA4.0861
Sondaj
Cine ar trebui sa mareasca salariile?
Politicienii
Piata
Imi este indiferent
Blocat in FM
2004 - 2013 © DANPRESS SRLdrpciv
  eXTReMe Tracker