Nr. 989, Anul 16, din 13-Iulie-2018
Comunicat de presa
6.martie.2015
24.septembrie.2015
13.octombrie.2015
Categorii
Prima paginaPolitica
EvenimentCotidian
SportExclusiv
SocialEconomic
DiverseContact
Mica publicitateMare publicitate
Prima Pagina
Cauta in arhiva
 Toate
 Oricare
 Exact
Arhiva
PoliticaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
„La baza acestei decizii nu sta altceva decat golul din buget, care este imens“
• spune senatorul liberal calarasea, Raducu Filipescu, referitor la efectele transferului contributiilor de la angajator la angajat

Unul dintre subiectele fierbinti pentru majoritatea romanilor, care activeaza pe piata muncii, il reprezinta, cu siguranta, cel al transferului contributiilor de la angajator la angajat. Masura ar urma sa fie aplicata de la 1 ianuarie 2018, spre nemultumirea sindicalistilor care se tem ca, prin acest transfer al contributiilor sociale, salariul net ar putea sa scada cu 17%. In opinia lor, masura este incoerenta, hazardata si total defavorizanta fata de cel in slujba caruia ar trebui sa fie guvernantii: poporul roman.
Senatorul calarasean liberal, Raducu Filipescu nu vede logica acestei masuri, cauzata de „foamea“ de bani. S-au luat tot felul de masuri sociale si acum a venit scadenta. Nu mai sunt bani.
In primul rand, statul se baga in mediul privat si asta este un lucru anticonstitutional.
„La baza acestei decizii nu sta altceva decat golul din buget, care este imens. Atunci care e logica si care sunt miscarile ce urmeaza a fi facute odata cu introducerea acestei obligatii a angajatului? In primul rand, statul se baga - si nu vorbesc de bugetari - in treburile mediului privat care are un contract comercial incheiat intre angajator si angajat. Este un contract comercial batut in cuie, facut in spiritul legislatiei romanesti. De ce te bagi tu stat intr-un contract comercial? Din punct de vedere legal, acest lucru este anticonstitutional, ca statul sa se bage, sa-i impuna privatului sa dea un salariu net cat zice el. Asa incat, la stat, din taxe si impozite, sa se intoarca o suma mai mare. Dar ei si-au facut socotelile. Se discuta de vreo 6 milioane euro care ar intra la stat daca se aplica aceasta lege. Dar in acelasi timp apare un fenomen pe care eu l-am mai semnalat. O intreprindere plateste pentru o suta de salariati, iar acum merg ei sa-si plateasca darile. Cati din ei merg? Ca, merg cam cati platesc TVA-ul la timp, adica o foarte mica parte, poate 40%. Din punct de vedere teoretic, la stat, intra mai multi bani daca se procedeaza in felul acesta, dar practic, parerea mea este ca, nu vor intra. Iar suma ce se aduna, in urma acestei legi, nu acopera in niciun caz gaurile care sunt imense, ci doar o parte. Eu cred ca va fi un haos. I se va trece contributiile angajatului intr-un cont separat, dar angajatul trebuie sa semneze, sa fie de acord sa i se ia banii din cont. Azi este de acord, maine nu mai este. Dupa parerea mea, statul va avea o gaura foarte mare la buget, prin aceasta manevra pe care incearca s-o faca. Si nu numai asta. Apar firmele private care sunt obligate sa plateasca niste bani in plus, cam 12%, iar asta la fondul de salarii s-ar putea sa-i duca in zona de faliment. La cei care au 300% profit pe la carciumi, nu prea conteaza. Dar la cei cu profitul de 7-10%, un 12% bagati la salarii ii afecteaza proportional cam 40%. Deci le coboara profitul cu 5%. Din 12% profit, ramane cu 7% care s-ar putea sa nu ii fie suficient ca sa supravietuiasca. Chestia cu TVA nu este trecuta, dar este in discutie. Sunt lupte mari pe tema asta si daca vrea s-o treaca PSD si ALDE, o trec, ca au majoritate si la Senat si la Camera“, a precizat senatorul Raducu Filipescu, in cadrul ultimei conferinte de presa, specificand ca problema este insa ce se va intampla in spatiul public si care vor fi reactiile firmelor si a salariatilor.
(Continuarea in editia tiparita a ziarului IMPACT)
( Ramona BUTNARIU )
NEWSLETTER
Introduceti adresa de e-mail
Curs valutar BNR
Euro - 4.6572Euro4.6572
Dolarul SUA - 3.9685Dolarul SUA3.9685
Sondaj
Va afecteaza cresterea ROBOR?
Da
Nu
2004 - 2013 © DANPRESS SRLdrpciv
  eXTReMe Tracker